Persoane interesate

duminică, 21 noiembrie 2010

INSULA PASTELUI

 
Insula Pastelui ,o insula din Pacificul de Sud pe care primi navigatori europeni au ajuns in anul 1722 in Duminica Pastelui si au fost surprinsi sa descopere uriase statui de piatra.
Munţi întregi fuseseră de-a dreptul răsturnaţi, roca vulcanică dură ca fierul fusese tăiată , iar stânci imense cântărind zeci de mii de tone zăceau prin diferite locuri unde nu ar fi putut fi prelucrate. Sute de statui uriaşe, unele atingând 10-12 m înălţime şi cântărind 50 de tone.
Dar trebuie sa mai adaugam si faptul ca pălăriile, în greutate de peste 10 tone, zăceau departe de capetele de piatră ale statuilor carora le aparţineau, urmând ca apoi să fie ridicate la înalţimea necesară.                         Tot prin preajma colosilor au fost gasite unelte de piatra (nişte simple topoare de piatră), ca si cand lucrul ar fi abandonat pe neasteptate, precum si niste tablite de lemn cu un fel de scriere speciala care nu a putut fi descifrata nici pana acum.
Cercetările întreprinse de Thor Heyerdahl, cu privire la aceşti coloşi , au scos la iveală faptul că pe teritoriul insulei s-ar fi succedat trei forme de civilizaţii distincte, prima părând, în chip paradoxal, a fi fost cea mai evoluată. De-a lungul peretilor stâncoşi ai insulei şi de jur-împrejurul craterelor vulcanice, exploratorul a descoperit sute de statui începute, dar neterminate.
Nici nu poate fi vorba de a explica transportul coloşilor cu ajutorul unor trunchiuri de lemn. Insula nu a putut să hranească mai mult de 2000 de oameni (astăzi nu mai există decât câteva sute). De asemenea, nu se poate presupune că, într-un trecut îndepărtat, insula ar fi fost aprovizionată pe cale maritimă cu hrană şi îmbrăcăminte. Cine a putut atunci desprinde asemenea blocuri de piatră direct din munte, ca apoi să le prelucreze şi să le transporte fără ajutorul unor trunchiuri de lemn, la câţiva kilometri depărtare? Cine le-a dat forma definitivă, le-a şlefuit, le-a ridicat în picioare? Şi cum le-au mai fost puse pe cap şi aceste pălării de 10  tone, a căror piatră provenea din altă carieră decât cea a statuilor?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu