Persoane interesate

sâmbătă, 19 februarie 2011

Sodoma şi Gomora


Sodoma şi Gomora
Sodoma şi Gomora făceau parte, dintr-un grup de cinci
cetăţi de la sud de Marea Moartă, Sodoma, Gomora, Adma, Ţeboim şi Bela sau Ţoar. Regii acestor cetăţi au pornit la război împotriva Sodomei şi Gomorei , au învins şi a luat toate bogăţiile precum şi prizonieri, printre care şi Lot , nepotul lui Avram, care după o ceartă cu acesta se mutase în Sodoma (Facera 14:10-12).
Avraam,auzind că Lot a fost făcut prizonier, a luat trei sute optsprezece
oameni şi a reusit s ail recupereze pe Lot şi toate bogăţiile Sodomei, care i-le înapoie regelui Bera (Facera 14:13-24).
Urmare a păcatelor locuitorilor celor două cetăţi, Dumnezeu a decis distrugerea lor în totalitate: „Strigarea Sodomei şi a Gomorei e mare şi păcatul lor cumplit de greu. Pogorî-Mă-voi deci să văd dacă faptele lor sunt cu adevărat aşa cum s-a suit până la Mine strigarea împotriva lor“ (Facerea 18, 20-21).
Patriarhul Avraam poartă un dialog cu cei trei oaspeţi - prefigurare a Sfintei Treimi cum că în cele două cetăţi nu s-ar  afla nici măcar zece locuitori drepţi înaintea lui Dumnezeu, dar în ciuda speranţelor pe care Avraam le avea: „«Dar de se vor găsi acolo numai zece drepţi?» Iar Domnul i-a zis: «Pentru cei zece nu o voi pierde»“. (Facerea 18, 32). Dezastrul care a urmat a constituit un răspuns pentru Avraam.
Sodoma Gomora , sunt doar doua orase care si-au gasit sfarsitul din marea iubirea a lui Dumnezeu. Se spune ca Dumnezeu nu a mai suporta pacatele e se petreceau in acele orase,si a hotarat sa le distruga .
Dar intrebarile care ma bantuie pe mine , sunt de ce ia lasat pe locuitori acelor orase sa ajunga in acea stare de degradare ? De ce nu i-a ajutat sa revina pe calea cea dreapta inca de cand au inceput sa se comporte immoral? De ce nu si-a trimis solii sa ii invete si sa ii indrume pe calea cea buna? De ce daca e asa puternic incat a creat toata aceasta lume si acest univers nu a putut controla o mana de oameni pe care tot el ia facut.
Multi vor spune ,, Liberul arbitru” , da dar atunci de ce ia exterminat? De ce daca ne-a dat posibilitate de a alege cum sa ne traim viata ? De ne-a dat aceasta posibilitate, ca sa ne poata apoi extermina distrandu-se?
Tot legat despre aceasta povestire biblica mai am o mare nedumerire….Da mare, daca el e atotputernic si stie chiar si ce e in sufletele noastre , cum de a aceptat sa fie salvate din acel loc al desfraului , cele doua fice a lui Lot?
Oare pacatul homoxexualitati e mai mare decat pacatul incestului? De ce pe acei oameni ia condamnat la moarte iar pe cele doau lea lasat sa traiasca si sa savarseasca acel groaznic pacat tarandul in el si pe tatal lor?
Multe semene de intrebare si inca mai am , Sodoma si Gomora au fost pedepsite de Dumnezeu cu foc si caldura imensa, care au distrus oameni, animale, vegetatie, transformand totul in vapori otravitori. Inainte de catastrofa, valea era fertila si foarte populatadar  arheologii au descoperit ca asezarile din munti au fost abandonate brusc, in secolul 21 i.Hr., si nu au fost repopulate multe secole iar apa din izvoarele de langa Marea Moarta este contaminata si astazi de substante radioactive.
Da asa cum cititi dragi mei substante radioactive datand de acum mii de ani .Nu e asa ca va  cam pune pe ganduri?

4 comentarii:

  1. Totul ne pune pe ganduri[ma rog,pe cei ce mai si gandesc] Oricum cand spui Sodoma si Gomora spui pacatele supreme si pedepsele meritate. ghizela

    RăspundețiȘtergere
  2. Totusi cred ca acei oameni nu trebuiau lasati sa ajunga pana acolo incat sa merite o asemenea pedeapsa.

    RăspundețiȘtergere
  3. probabil a fost mai simplu asa! Nu or mai fi fost de folos! ghizela

    RăspundețiȘtergere
  4. Da mare, daca el e atotputernic si stie chiar si ce e in sufletele noastre , cum de a aceptat sa fie salvate din acel loc al desfraului , cele doua fice a lui Lot?

    Il iubea pe Lot si Lot isi iubea familia.

    RăspundețiȘtergere